Cookies?
Library Header Image
LSE Research Online LSE Library Services

Midis luminizmit dhe romantizmit: mendimi politik i Rilindjes shqiptare

Ypi, Lea (2008) Midis luminizmit dhe romantizmit: mendimi politik i Rilindjes shqiptare. POLIS, 5. pp. 89-100.

Full text not available from this repository.

Abstract

Shpesh prejardhja konceptuale e së ashtuquajturës Rilindje Shqiptare lidhet me ndikimin që patën idetë e Romantizmit perëndimor mbi lëvizjet nacionaliste ballkanike. Në të kundërt, ky studim analizon tiparet kulturore dhe politike të Shqipërisë së asaj kohe dhe sugjeron që kjo fazë e historisë intelektuale shqiptare mund të shpjegohet më mirë me anë të kategorive të Iluminizmit. Ai përqendrohet mbi rolin ideologjik që luante kritika ndaj besimit fetar dhe mbi një projekt kulturor e politik rrënjët e së cilit gjenden në traditën iluministe. Studimi nënvizon që koncepte iluministe të tilla si autokritika racionale dhe teleologjia edukative mund të ndihmojnë për të kuptuar më mirë veçoritë e Rilindjes në krahasim me vendet e tjera ballkanike e për të na dhënë një përshkrim më të saktë të rrethanave të krjimit të shtetit modern shqiptar.

Item Type: Article
Official URL: http://revistapolis.com/
Additional Information: © 2008 Universiteti Europian i Tiranës
Divisions: Government
Subjects: D History General and Old World > DR Balkan Peninsula
J Political Science > JC Political theory
Date Deposited: 04 Oct 2011 14:41
Last Modified: 15 Sep 2023 13:41
URI: http://eprints.lse.ac.uk/id/eprint/38614

Actions (login required)

View Item View Item